Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wywar rybny - z karpia

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Karp - tuszki bez filetów 2-3 kg
włoszczyzna duży pęczek
ziele angielskie 10 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
pieprz ziarnisty 10 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wywar rybny - z karpia

Z karpia, po wycięciu filetów, pozostają bardzo wartościowe części, z których wychodzi aromatyczny wywar - idealny do przygotowania zup rybnych lub galarety.

Kręgosłupy, głowy (bez oczu i skrzeli !), ogony włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy (bez jarzynki) i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować przez 2-3 godziny, aż wywar się znacznie zredukuje.
Wywar odcedzić, dodać włoszczyznę i jarzynkę.
Gotować do miękkości warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 22.09.2012 08:43
nie zabielam - raczej traktuję go jako rosół
Dorota37 22.09.2012 08:25
czy zabielasz czymś ten wywar?
Habibi 26.04.2012 00:23
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak