Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab solony a’la krotoszyńska

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
sól gruboziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: Schab solony a’la krotoszyńska

Schab myjemy i osuszamy. Obtaczamy go w soli i zawieszamy w suchym, przewiewnym miejscu z temperaturą troszkę niższą od pokojowej (ok. 14 stopni). W taki miejscu schab trzymamy 2-3 miesiące. Średnio raz w tygodniu sprawdzamy czy jest w dalszym ciągu obtaczany w soli. Jeśli soli nie będzie schab ponownie nacieramy dokładnie solą (pamiętajmy, też że część soli pod wpływem płynów z mięsa będzie się skraplać także warto czymś wyścielić podłogę, aby nie pobrudzić). Ze spożyciem nie musimy czekać tych kilku miesięcy. Pojedyncze plasterki (kawałki) można odkrajać stopniowo już po paru tygodniach. Pamiętajmy tylko aby odkrojone miejsca smarować solą. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mirka-Ludomila 07.11.2012 09:29
apetyczny
K&J 18.08.2012 22:21
fajna nowość
Sroczka 04.08.2012 12:31
Bardzo ciekawy przepis. Muszę kiedyś wypróbować.
IZABELA29 26.04.2012 08:35
apetycznie wygląda
Elżbieta15 25.04.2012 19:17
ciekawe
safcia 25.04.2012 08:26
musi być pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak