Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parzona szynka uwędzona.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wędzona 1,8 kg
cebula 2 duża sztuka
czosnek 4 spore ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 15 kulek
Ziele angielskie całe Prymat 8 kulek

Przepis i sposób przygotowania na: Parzona szynka uwędzona.

Zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego,liści laurowych,pieprzu, pokrojonych w plastry cebul i obranych ząbków czosnku. Płomień zmniejszyć tak,by woda się nie gotowała.Włożyć szynkę surową,wędzoną, by cała była pokryta wodą.Ma się parzyć a nie gotować, temp. wody powinna mieć ok.80 stopni. Średnio czas parzenia u mnie to 1 godzinę na 1 kg mięsa, czyli w tym przypadku 1 godzinę i 48 minut. Zaraz po wyłączeniu gazu włożyć szynkę do bardzo zimnej wody na kilka minut, aby szynka stężała i zatrzymała wewnątrz soczystość. Wyjąć ją,osuszyć i w sumie już można podawać z chrzanem,sosem lub bez żadnych dodatków.Można podawać na ciepło i na zimno.Smak jest rewelacyjny. Wywar z parzenia szynki przecedziłam przez sitko i wykorzystałam jako bazę do żurku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesia 21.12.2023 17:48
Przepis faktycznie rewelacyjny!!! Prosty, krótki w przekazie bez zbędnych komentarzy i wymądrzania!!! Korzystam z niego kolejny raz i szynka wychodzi jak w opisie czyli super smacznie. Polecam wszystkim korzystanie z tego przepisu.
IZABELA29 25.02.2013 08:59
pysznie
misia53 24.02.2013 17:59
Ja zaczęłam od boczków teraz kolej na szyneczkę
danusia19671 23.05.2012 20:37
Taka jak lubię
iziona 25.04.2012 13:06
Wygląda obłędnie pysznie jak dla takiego mięsożercy jak ja:) nie ma to jak domowa szyneczka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak