Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka przedświąteczna.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1-1,5 kg
mięso ok.60 dag
sałata lodowa 1 duży liść
szczypiorek usiekany 1 garść
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
mini kosteczka o smaku cebuli 1 szt
masło 4 łyżki
warzywa ok.30-40 (z rosołu)
ser gouda 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka przedświąteczna.

Kawałki mięs -
# dowolne kawałki mięs czy wędlin,jakie nam zalegają w zamrażarce czy lodówce , np. u mnie
# 1 udko wędzone
# kawałek klopsa pieczonego
rozmroziłam (zmieliłam je przed zamrożeniem).Zblendowałam warzywa (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek bulwy selera),sałatę lodową opłukałam i porwałam drobniutko palcami.Szczypiorek opłukałam i posiekałam.Połowę sera starłam na tarce do sera.Doprawiłam do smaku
rozkruszoną kostką o smaku smażonej cebulki,solą i pieprzem ziołowym. Jeszcze ciepłe ziemniaki ugniotłam drewnianą pałką.Włożyłam dwie łyżki masła i wsypałam gałkę muszkatołową.Osoliłam i opieprzyłam do smaku.Jeszcze raz ugniotłam. Piekarnik ustawiłam na 175 stopni,na termoobieg. Naczynie żaroodporne posmarowałam małą ilością masła i oprószyłam bułką tartą. Na dno wyłożyłam połowę masy ziemniaczanej i ugniotłam ją łyżką. Na niej rozsmarowałam masę mięsno -warzywno-serową,także ucisnęłam ją łyżką. Na wierzchu była druga warstwa ziemniaków,przykryta resztą startego sera i wiórkami masła. Wstawiłam zapiekankę do nagrzanego piekarnika na pół godziny do zapieczenia i zrumienienia sera. Tym sposobem pozbywając się końcówek mięs z zamrażarki, warzyw z lodówki zyskałam pełny, smaczny obiad.Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 01.09.2012 23:47
dobra
ilka_86 02.08.2012 09:11
smakowita
Monika64 24.05.2012 03:33
mniami
Katarzyna87 24.04.2012 21:37
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak