Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świderki w pomidorach z szynką szwardzwaldzką i parmezanem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron świderki 400 g
pomidory 6 sztuk
czosnek 4 ząbki
szalotki 4 sztuki
oliwki zielone 100 g
sól
pieprz
bulion warzywny 0,5 szklanki
szynka szwarcwaldzka 80 g
kiełki garść
parmezan starty 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Świderki w pomidorach z szynką szwardzwaldzką i parmezanem

Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek i soli.

Pomidory (bez skóry i miąższu), szlotki pokroić w kosteczkę.

Szynkę pokrolić w paseczki.

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, usmażyć na chrupiąco paseczki szynki, wyjąć i odłożyć. Do pozostałego tłuszczu dodać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć szlotkii wyciśnięty czosnek, następnie dodać pomidory, bulion, dusić ok 7 minut. Do pomidorów dodać makaron, oliwki, kiełki, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać.

Do miseczek nałożyć makaron, na góre kilka paseczków szynki, posypać parmezanem i zieleniną - danie gotowe :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 16.08.2012 17:21
bardzo dobre danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak