Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z ziemniakami i otrębami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 5 dag
mąka pszenna 35 dag
mąka kukurydziana 25 dag
drożdże 5 dag
jajko 2 sztuki
otręby pszenne 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
DODATKOWO:
pestki dyni
ziemniaki
woda 300 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z ziemniakami i otrębami

Zimne ziemniaki(mogą oczywiście być te co zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę, dodać do nich przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszaną na sucho z otrębami, solę i cukrem. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do ziemniaków, następnie wbić całe jajka i dodać stopiona i przestudzoną margarynę, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Dłońmi maczanymi w mące uformować bułki(mi wyszło 13 sztuk), ułożyć je na natłuszczonej blaszce, posmarować białkiem i posypać ziarnami. Piec 20 minut w temp. do 200st. Po upieczeniu przestudzić, podawać z czym tylko sobie życzymy, ale suche też są pyszne. Po uformowaniu bułki od razu pieczemy bo jak ponownie będą nam wyrastać poza piekarnikiem to się rozlewają na boki i są płaskie, ale nie mniej smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.07.2012 15:28
lubię takie
Kikiriki 29.04.2012 09:21
fajne
parysek10 24.04.2012 16:49
ale pysznie wyglądają
Karolinka111 24.04.2012 14:39
pyszka i smaczne to!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak