Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z makiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
mąka 2,5 szklanki
mak suchy 1/4 szklanki
cukier 2 łyżki
jajko 2 sztuki
drożdże 2 dag
DODATKOWO:
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z makiem

Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, wymieszać z cukrem i jajkami, następnie dosypać suchy mak i przesianą mąkę, dokładnie wszystko wymieszać starając się wtłoczyć w ciasto dużo powietrza(ciasto jest gęste), wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść łyżką porcję ciasta formując małe placuszki, smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Moje dzieci lubią na gorącą z kleksem dżemu ja na zimno przekrojone jak bułka i posmarowane masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 29.04.2012 09:21
fajne
SmacznaPyza 24.04.2012 19:15
ciekawy ten dodatek maku, muszę spróbować
parysek10 24.04.2012 16:49
śliczne
Karolinka111 24.04.2012 14:39
pycha i smaczne
Cukiereczek13 24.04.2012 14:30
pycha :) wyglądają świetnie ;)
czekoladka_m 24.04.2012 13:49
Wyglądają anielsko smacznie;) Fajny pomysł z tym makiem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak