Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody bakaliowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 350 ml
mleko 100 ml
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 50 g
sok z pomarańczy 2 łyżka
starta skórka z pomarańczy 2 łyżka
suszone morele 10 plaster
orzechy włoskie 3 łyżka
orzechy laskowe 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lody bakaliowe

Kroki postępowania

1
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.

Stopniowo dodajemy sok i skórkę z pomarańczy a także mleko, cały czas ucierając.

Wlewamy mieszankę do garnuszka i na małym ogniu gotujemy często mieszając.

Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia.

Orzechy drobno mielimy.

Morele kroimy na małe kawałeczki.
Krok 1 - Lody bakaliowe foto
2
Śmietankę ubijamy na sztywno po czym dodajemy do niej wystudzoną masę, zmielone orzechy a także rodzynki i pokrojoną morelę.
Krok 2 - Lody bakaliowe foto
3
Delikatnie ale dokładnie mieszamy i w plastikowym pojemniku wkładamy do zamrażarki.

Lody są gotowe po ok. 4 godzinach.

Smacznego :)
Krok 3 - Lody bakaliowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 11.10.2015 00:26
ładnie podane
lara 20.05.2013 14:09
moje ulubione
mela25 05.08.2012 10:24
super idę zrobić pycha !
Sarenka 09.06.2012 08:19
Zjadłoby się!
Mati3 04.06.2012 13:56
pycha:)
Rafał10 31.05.2012 15:09
mniam mniam;))
czekoladka_m 15.05.2012 12:15
o rety, rewelacyjne!!
Mienta 25.04.2012 10:15
Ewa proszę Cię bardzo :) Przesyłam wirtualną mega porcję :)
Ewa104 24.04.2012 22:12
Poproszę porcję na wynos.
motylwe 24.04.2012 16:40
wyglądają super-muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak