Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałata z kurdybankiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

liści sałaty masłowej kilka
garści łodyżek bluszczyka kurdybanka 1-2
strąka papryki czerwonej 1/2
łyżeczki soku z cytryny 1-2
sól, cukier, pieprz mielony biały do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z kurdybankiem

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić szczyptą soli, odrobiną cukru i pieprzu, dokładnie wymieszać. Sałatę i bluszczyk opłukać, osuszyć. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, dodać listki i kwiatki kurdybanka oberwane z łodyżek. Całość skropić sosem, wymieszać, nałożyć na talerze i posypać papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 02.08.2011 22:35
fajny przepis
SmacznaPyza 25.10.2010 16:19
Grażyna, rośnie właściwie od wiosny do jesieni choć wiosną młode pędy, razem z kwiatkami, są najsmaczniejsze. Ja je zbierałam na górskich łąkach i w lesie łęgowym nad rzeką
Grażyna13 25.10.2010 09:37
Muszę tej roślinki poszukać :)
SmacznaPyza 19.10.2010 15:46
akurat w tej sałatce to właściwie nawet nie przyprawa co konkretna roślinka bo użyłam całych młodych pędów, ale rzeczywiście można listkami (świeżymi albo suszonymi) przyprawiać np. zupy - mają lekko korzenny smak
Karolcia12 19.10.2010 13:51
takiej przyprawy jeszcze nie znałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak