Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kiełbasa polska biała surowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 4 kg.
wołowina 1,5 kg.
czosnek 1 główka
saletra spożywcza
jelita cienkie solone
boczek 1,5 kg.
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: kiełbasa polska biała surowa

mięso pokroić na kawałki wraz z boczkiem lub słoniną,czosnkiem oraz wołowiną a następnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach dodać pozostałe przyprawy do smaku i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę jak masa będzie zbyt sucha można dolać odrobinę przegotowanej i przestudzonej wody i ponownie całość wyrobić na chwilę odstawić w międzyczasie namoczyć jelita w osolonej wodzie wyjmować je z wody nakładać na lejek masarski który mamy nałożony przy maszynce do mięsa a do maszynki kłaść wyrobioną masę i napełniać jelita końcówki jelit zawijać i spiąć wykałaczką lub zawiązać jelito,na długości wypełnionego jelita kiełbasą w odstępach co 15cm.przesuwać kiełbasę palcami i przewijać jelito aby powstały małe kiełbaski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 22.11.2012 10:13
z chęcią bym zjadła taką kiełbaskę
Wafelek2601 28.08.2012 07:51
taka kiełbasa musi smakować
Wafelek2601 28.08.2012 07:51
taka kiełbasa musi smakować
Seba 27.04.2012 09:07
super
parysek10 24.04.2012 17:00
nieźle wygląda
Katarzyna54 24.04.2012 09:09
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak