Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka białkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białka jaj 6 szt
mąka pszenna 2 szklanka
cukier 5 czubata łyżka
mleko 1/2 szklanka
masło lub margaryna 12,5 dag
laska wanilii 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki 1/2 szklanka
żurawina 1/2 szklanka
cukier puder 15 dag
sok aroniowy 3 łyżki
płatki migdałowe do dekoracji
żurawina do dekoracji
sól 1 szczypta
olej
woda 1 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Babka białkowa

Kroki postępowania

1
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy zimne mleko. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier waniliowy lub ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz zwykły cukier. Miksujemy na sztywno.
Krok 1 - Babka białkowa foto
2
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cienkim strumieniem margarynę zmieszaną z mlekiem. ½ szklanki rodzynek i żurawiny dodajemy do mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Wsypujemy do ubitych białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Babka białkowa foto
3
Przekładamy do małej foremki babkowej z kominkiem. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Babka białkowa foto
4
Gdy babka ostygnie do cukru dodajemy wrzącą wodę i sok, a następnie dokładnie ucieramy. Lukrem polewamy babkę. Przybieramy pozostałą żurawiną i migdałami w paskach.
Krok 4 - Babka białkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 05.03.2013 08:53
jak cudnie ozdobiona
adam1f 01.08.2012 06:05
dobra
pacpaw 03.05.2012 17:47
szkoda, że wypieki nie są moją domeną
Beatris 24.04.2012 12:31
Ale kusisz. Piękna babeczka.
Sroczka 24.04.2012 12:20
Często zostają białka i wtedy ten przepis jak znalazł.
Cukiereczek13 24.04.2012 08:42
przepiękna :)
Anna146 24.04.2012 06:59
apetycznie wygląda
gosia47-47 24.04.2012 06:37
pycha
misia53 23.04.2012 22:52
śliczna babeczka
ben-ka 23.04.2012 22:40
też jestem pod wrażeniem,warto wykorzystać Twój przepis.
Monika78 23.04.2012 22:37
pysznie wyglada twoja babka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak