Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 1 szklanka
pieczarki 8 średnie
pomidory z puszki 1 puszka
szpinak mrożony 20 dag
mozzarella 12,5 dag
ser żółty 3 plastry
cebula 1/2 średnia
masło klarowane 1 łyżka
olej rzepakowy 3 łyżki
natka pietruszki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Kroki postępowania

1
Szpinak rozmrażamy. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na 3 części, a następnie na cienkie talarki. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy na wolnym ogniu do czasu aż niemal cały sok odparuje, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej foto
2
Pomidory miksujemy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy zmiksowane pomidory, po 2-3 minutach dorzucamy lekko odciśnięty szpinak i gotujemy razem 2 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy połowę ugotowanej kaszy, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy połową pieczarek i odrobiną szpinaku z pomidorami.
Krok 2 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej foto
3
Układamy plastry mozzarelli.
Krok 3 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej foto
4
Wsypujemy pozostałą kaszę, na nią resztę pieczarek i następnie szpinaku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Układamy porozrywane plasterki żółtego sera.
5
Zapiekamy 10-15 minut (do rozpuszczenia się i lekkiego przyrumienienia sera) w temperaturze 170 stopni. Podajemy posypaną drobno posiekaną natką pietruszki (a miłośnikom ketchupu polewamy dodatkowo ich ulubionym dodatkiem :)).
Krok 5 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 03.05.2012 17:47
super
BernadettaP 03.05.2012 07:10
Pacpaw, to już nie moja wina :(
pacpaw 27.04.2012 23:01
ostatniego zdjęcia nie widać jak się przewija te duże
Beatris 24.04.2012 12:32
Chyba wproszę się na kawałek.
Mati13 24.04.2012 10:14
pięknie wyglada i smaczne skladniki
Paweł10 24.04.2012 09:46
ekstra :-)
EWI 24.04.2012 09:30
podoba mi się :)
Cukiereczek13 24.04.2012 08:43
pyszniutka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak