Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rogaliki drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
margaryna 2 kostki
drożdże 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 sztuki
mleko letnie 1\2 szklanki
sól 1 łyżeczka
cukier 5 łyżek
śmietana 5 łyżek
marmolada 1 opakowanie dowolne

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki drożdżowe

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku a następnie dodajemy cukier i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do mleka. 900 g mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia do naczynia z resztą składników. Dodajemy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy ręką i odstawiamy przykrywając ściereczką by ciasto wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoja objętość przekładamy je na stolnicę podsypując resztą mąki i zagniatamy. Następnie wałkujemy i wykrawamy trójkąty. Smarujemy je nadzieniem (marmoladą) zwijamy jak rogaliki. Pieczemy w temp 150 stopni przez 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 24.04.2012 08:47
wyobrażam sobie ile zwijania rogalików musiało być... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak