Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ervilhas com ovos escalfados - Groszek z kiełbasą na jajkach

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groszek 2 puszki
jajko 4 szt.
pomidor 1 puszka
bekon 150 g
kiełbasa 500 g
czosnek 6 ząbków
cebula 2 szt.
oliwa 7 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 1 szczypta
natka pietruszki 1 garść
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
kostka rosołowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ervilhas com ovos escalfados - Groszek z kiełbasą na jajkach

Kroki postępowania

1
Kiełbasę i bekon kroimy w kostkę - podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwek. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę - dodajemy do podsmażonej kiełbasy. Dodajemy również liście laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Dalej podsmażamy.
Krok 1 - Ervilhas com ovos escalfados - Groszek z kiełbasą na jajkach foto
2
Dodajemy pomidory i podsmażamy przez kilka minut. Dodajęmy wodę i kostki rosołowe, trochę soli do smaku i groszek. Woda powinna pokrywać zawartość garnka. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy trochę cukru, by zniwelować kwaśny smak pomidorów. Formujemy małe dołki, w które wbijamy jajka, jedno jajko na osobę.
Krok 2 - Ervilhas com ovos escalfados - Groszek z kiełbasą na jajkach foto
3
Pozostawiamy na gazie pod przykryciem, do momentu ścięcia się białka.
Krok 3 - Ervilhas com ovos escalfados - Groszek z kiełbasą na jajkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak