Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto buraczane

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
buraki czerwone 2 sztuki
cebula 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia 2 łyżki
bulion warzywny 1 litr
sól 1,5 łyżeczki
pieprz 0,2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto buraczane

Buraki umyć, włożyć do naczynia żaroodpornego. Do naczynia nalać wodę na wysokość 1/4 buraków i zapiekać pod przykryciem w temp. 180 stopni do miękkości buraków. U mnie ta czynność trwała 70 min. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę przez 3 minuty. Następnie dodać ryż i rozgnieciony czosnek, smażyć mieszając, tak długo, aż ryż zacznie trzeszczeć (temp. patelni nie może być zbyt wysoka). Następnie dodać 1 szklankę ciepłego bulionu gotować, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn odparuje. Do ryżu dodać obrane buraki pokrojone w kostkę, jedną szklankę ciepłego bulionu, cały czas gotować mieszając. Do ryżu dolewać bulion tak długo, aż ryż będzie miękki. Danie doprawić solą i pieprzem do smaku pod koniec gotowania. Jeśli ktoś lubi odrobina parmezanu będzie smacznym dodatkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 30.05.2013 11:53
smaczne danie
mela25 06.08.2012 08:33
pyszności
smakowita 21.07.2012 23:06
z chęcią bym spróbowała
Kas2 21.07.2012 15:29
pięknie podane
Rafał10 02.07.2012 11:20
jeszcze nigdy nie jadłam risotto buraczanego, muszę spróbować :)
caralajna 02.05.2012 17:39
doskonałe, uwielbiam buraczki
smakowita 27.04.2012 14:48
coś dla mnie ;)
parysek10 23.04.2012 16:30
piękne zdjęcie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak