Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka wiosenna

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mix sałat 2 garście
rukola 1 garść
ogórek 1 sztuka około 20 dag
rzodkiewka 2-3 szt
mieszanka kiełków na patelnię 10 dag
rzeżucha 1 garść
szczypiorek 1/2 pęczka
majonez 1 czubata łyżka
jogurt naturalny 4 czubate łyżki
czosnek 1 duży ząbek
szpinak mrożony 15 dag
brokuł 3 duże różyczki
sól
pieprz
jajka przepiórcze 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka wiosenna

Kroki postępowania

1
Jajka myjemy, gotujemy 3-4 minuty we wrzącej wodzie. W tym samym czasie gotujemy różyczki brokułów, aby były lekko twarde. Szpinak zalewamy niewielką ilością wody- około szklanki i gotujemy pod przykryciem. Ugotowane na twardo przepiórcze jajeczka obieramy ze skorupek i gotujemy w wodzie ze szpinakiem przez 10 minut (jeśli mamy sok szpinakowy można je zabarwić bezpośrednio z jego użyciem), po tym czasie hartujemy zimną wodą. Mieszankę kiełków smażymy 3-4 minuty na rozgrzanej patelni (możemy je usmażyć dodając odrobinę oleju, ale nie jest to konieczne), lekko solimy. Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy i odsączamy z nadmiaru wody.
Krok 1 - Sałatka wiosenna foto
2
Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Sałatka wiosenna foto
3
Mix sałat nakładamy w formie okręgu na półmisek lub duży talerz. Pół ogórka obieramy, kroimy w cienki talarki, kładziemy na sałatę. Następnie układamy pokrojone na mała kawałeczki różyczki brokułów. Polewamy połową sosu.
Krok 3 - Sałatka wiosenna foto
4
Posypujemy uprażonymi kiełkami i rukolą. Polewamy odrobiną sosu- zostawiając troszkę do dekoracji. Układamy przepiórcze jajka, które „malujemy” resztą sosu. Posypujemy rzeżuchą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Brzegi półmiska dekorujemy kwiatkami wyciętymi z pozostałej połówki ogórka oraz rzodkiewek.
Krok 4 - Sałatka wiosenna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 03.05.2012 07:06
Pacpaw, nie nie mam swojego ptactwa ani żadnych zwięrzątek. Te jajka są akurat kupne, choć często mam swojskie produkty, to z przepiórczymi ciężko w Rodzinie :)
pacpaw 27.04.2012 23:02
hodujesz przepiórki? :o)
Sroczka 23.04.2012 12:39
Powiało wiosną. Bardzo smakowita sałatka.
Cukiereczek13 23.04.2012 11:25
ekstra :-)
Beatris 23.04.2012 09:59
Niezwykle apetyczna sałatka. Bardzo wiosenna.
stokrotka 23.04.2012 09:45
świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak