Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie rurki od Hamrocyka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 szt.
mleko 250 ml
cukier 6 łyżek
cukier waniliowy 1 szt.
mąka pszenna 1 łyżka
żółtko jajek 3 szt.
margaryna 1/2 szt.
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie rurki od Hamrocyka

Ciasto francuskie podsypujemy odrobiną mąki rozwijamy , można też trochę rozwałkować , bo jak dla mnie jest za grube , należy to oczywiście robić bardzo delikatnie . Nożem cukierniczym lub zwykłym pokroić w paski , nawinąć na foremki , ułożyć na brytfannie pamiętając by zachować odstęp , bo ciasto rośnie w czasie pieczenia , posmarować obficie roztrzepanym jajkiem .Piec w temperaturze 180 stopni około25 minut . Odlać 1/3 mleka , resztę zagotować . Do odlanego mleka dodać cukry , mąkę i żółtka .wymieszać i wlać do gotującego się mleka . Zostawić do wystudzenia , Margarynę utrzeć na puch po łyżce dodawać budyń ucierać tak by nie powstały grudki. Rękawicą cukierniczą napełniać upieczone rurki . Można posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 01.01.2014 17:47
fantastyczne rureczki, a na dodatek z francuskiego - uwielbiam to ciasto :)
krokodyl 29.04.2012 11:09
fajne
EWI 27.04.2012 14:54
uwielbiam
rjustysia 26.04.2012 18:37
pyszne :)
malcik111 23.04.2012 09:11
ciekawe
Kate131 23.04.2012 08:29
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak