Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niedzielny rosół z makaronem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 2 szt
porcja rozołowa 1 szt
marchewka 2 szt
por 1 szt
pietruszka 1 szt
seler mały 1/2 szt
cebula 1 szt
sól 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
ziele angielskie 2 szt
zielona pietruszka 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Niedzielny rosół z makaronem

Do dużego garnka wkładamy mięso i zalewamy wodą. Dodajemy obrane i umyte warzywa, cebulę, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu kolorowego, 2 ziarna ziela angielskiego, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu , musimy uważać aby rosół się nie zagotował, ma tylko lekko pyrkać. Gotujmy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. W lecie dodaję również lubczyk, który rośnie u mnie na działce. Na koniec ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marchewkę wyciągamy z rosołu, kroimy w plasterki, mięso wykorzystałam do sosu. Na talerz wykładamy porcję makaronu, obkładamy marchewką. Zalewamy wrzącym rosołem, posypujemy świeżą natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 09.04.2014 08:28
super rosołek :)
Małgorzata106 15.08.2012 20:22
pycha rosołek
pacpaw 23.04.2012 07:40
oj dawno nie jadłem 100% rosołu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak