Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe roladki z pokrzywami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1
pokrzywy 50 szt
Sól ziołowa jodowana Prymat
pieprz
Kucharek przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe roladki z pokrzywami

Kroki postępowania

1
Na początku należy zebrać świeże, młode pokrzywy (same czubki), objętościowo zajmują one naczynie o pojemności 500 ml. Pokrzywy myjemy pod bieżącą wodą, odciskam i dość drobno siekamy.
Krok 1 - Drobiowe roladki z pokrzywami foto
2
Mięso dzielimy na 4 szerokie filety, a następnie je cienko rozbijamy – nacieramy solą ziołową oraz pieprzem.
Krok 2 - Drobiowe roladki z pokrzywami foto
3
Na każdym z filetów układamy dużą ilość pokrzyw. Pokrzywy delikatnie posypujemy jarzynką, a następnie filety zwijamy ściśle w roladki
Krok 3 - Drobiowe roladki z pokrzywami foto
4
Roladki można doprawić z zewnątrz, a następnie zawijamy je w folie spożywczą. Ucinamy spore kawałki foli, na brzegu układamy roladkę i całość szczelnie zawijamy, boki foli bardzo mocno wiążemy nitką, tak aby podczas gotowania woda nie dostała się do środka.
Krok 4 - Drobiowe roladki z pokrzywami foto
5
Tak zawinięte roladki wrzucamy na gotującą się wodę i na wolnym ogniu, pod przykryciem gotujemy ok 25-30 minut.
Krok 5 - Drobiowe roladki z pokrzywami foto
6
Po wyjęciu z wody rozcinamy folię i delikatnie wyjmujemy roladki – podajemy do obiadu. Mięso jest delikatne i soczyste, farsz nadaje ostry posmak. Całość jest bardzo zdrowa i ślicznie się prezentuje.
Krok 6 - Drobiowe roladki z pokrzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 16.12.2012 15:24
kolejny świetny pomysł na pokrzywę
edi 03.05.2012 10:48
wyglądają smakowicie:)
aginaa 30.04.2012 21:14
musze wyprobowac :)
Mysiunia 29.04.2012 11:32
u mnie pokrzyw dostatek także zapraszam:)
BernadettaP 27.04.2012 09:33
Chyba przejadę się pod Twój dom i zerwę Ci całą pokrzywę, bo muszę w końcu znią poeksperymentować, a u mnie nie ma :(
MAR3STA 25.04.2012 21:50
jestem bardzo ciekawa smaku takiej potrawy
ziutula
ziutula 22.04.2012 20:52
pokrzywy świeże piłam ale nie jadłam....nazbieram i wypróbuję....
Sroczka 22.04.2012 19:06
Odważna propozycja. Brawo. Z chęcią bym posmakowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak