Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krokiety grulkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane
mąka ziemniaczana
boczek 20 dag
przyprawy do smaku
jajko
kabanos 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: krokiety grulkowe

Ziemniaki wystudzone i utłuczone , dzielimy jak przy robieniu klusek śląskich na cztery części , wyjmujemy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąki ziemniaczanej , w sytuacji awaryjnej zwykła mąka też się sprawdza ,dodajemy jako i wyrabiamy, dodajemy również przyprawy , przede wszystkim pieprzu nie żałuje. Boczek kroje w paski , przypiekam , tak żeby był lekko zarumieniony i pachnący. Z ciasta formuje prostokąty nadziewam kawałkami boczku lub kabanosów, ewentualnie może być parówka , ale już nie osiągnie się tego aromatu co przy boczku i kabanosach. wkładam do roztrzepanego jajka , obtaczam w bułce i piekę na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Krokieciki podaję zazwyczaj z barszczem czerwonym , smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 12.09.2012 10:42
ciekawa nazwa
Bożena13 18.06.2012 14:38
fajnie wyglądają;)
Pietruszka 22.05.2012 21:23
ciekawy przepis
krokodyl 02.05.2012 21:10
fajne
Andysz 29.04.2012 22:36
super;)
malcik111 23.04.2012 09:13
polecam, smaczne
Kekerboom 22.04.2012 14:37
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak