Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy waniliowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 50 g
cukier waniliowy 2 op.
jajko 2
mleko 1 szkl.
masło 30 g
cukier 1/4 szkl.
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy waniliowe

Podgrzać mleko, dodać trochę cukru i drożdże - mieszać, aż się rozpuszczą.
Masło rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce - ostudzić.
Jajka utrzeć z resztą cukru, dodać do mąki, wlać wyrośnięte drożdże, wsypać sól i cukier waniliowy oraz wlać stopione masło.
Wyrobić ciasto dokładnie, aż będzie odstawało od ręki.
Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować, utoczyć wałek, pokroić w równe kawałki i uformować z nich małe bułeczki.
Układać na deseczce lub tacy posypanej mąką, nakryć ściereczką i pozostawić, aby wyrosły.
Kiedy wyrosną, ułożyć w parowarze lub na gazie zawiązanej na garnku.
Nakryć i gotować na parze przez 10-12 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 30.05.2012 10:07
uwielbiam
daria2911 26.04.2012 08:40
pycha
Habibi 23.04.2012 00:06
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
misia53 22.04.2012 14:35
dawno nie robiłam a bardzo lubimy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak