Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jaglana z masłem i konfiturą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szkl.
woda 2 szkl.
masło 50 g
sól pół łyżeczki
cukier wanilinowy 2-3 łyżki
konfitura wiśniowa
masło do okraszenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jaglana z masłem i konfiturą

Kaszę wsypać na sitko i chwilę płukać pod bierzącą wodą.
Wsypać do miski i przelać wrzątkiem - za chwilę odcedzić na sitku.
Wsypać sparzoną kaszę do garnka, zalać gorącą wodą, posolić, dodać masło, wymieszać i nakryć.
Gotować 25-30 minut na jak najmniejszym płomieniu, aż kasza wchłonie zupełnie wodę.
Nie odkrywać i nie mieszać w tym czasie!
Można garnek postawić na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem.

Gotową kaszę rozłożyć na talerze - na wierzchu ułożyć świeże masło i przybrać konfiturą wiśniową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 07.08.2012 14:13
pycha
mala2021 17.05.2012 15:15
smaczny pomysł na sniadanie
jolanta53 24.04.2012 09:24
To moja ulubiona kasza !
Habibi 23.04.2012 08:27
Uwielbiam kaszę jaglaną - jest chyba najzdrowsza spośród wszystkich kasz. Jest zdrowa, bo odkwasza organizm, kiedy jemy zbyt wiele cukru.
Habibi 23.04.2012 00:05
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
motylwe 22.04.2012 18:23
zdrowo i smacznie
Patrycja35 22.04.2012 13:17
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak