Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka po tunezyjsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1 kg
sól 1 szczypta
czosnek 1 ząbek
harissa 1/2 łyżecz.
oliwa 3 łyż.
feta 1/3 szkl.
oliwki czarne Smak 12 szt.
bazylia 1 garść
ocet winny czerwony 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka po tunezyjsku

Kroki postępowania

1
Marchewki myję, obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przekładam marchew na durszlak, polewam zimną wodą (marchewki powinny być jędrne, w żadnym razie zbyt miękkie). Kroję marchewki w talarki.
Krok 1 - Marchewka po tunezyjsku foto
2
Robię sos: Drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek mieszam w miseczce z 1/2 łyżeczki soli, dodaję harissę, ocet winny i oliwę. Wszystko dobrze mieszam lub miksuję. Polewam sosem jeszcze ciepłe marchewki ułożone na półmisku.
Krok 2 - Marchewka po tunezyjsku foto
3
Posypuję całość posiekaną bazylią, kostkami fety i krążkami czarnych oliwek. Od razu podaję.
Krok 3 - Marchewka po tunezyjsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 02.10.2012 10:01
pyszna
max1980 22.04.2012 20:49
ciekawe
stokrotka 22.04.2012 10:53
ciekawe
gosia47-47 22.04.2012 10:49
fajne
zdzichu 22.04.2012 10:20
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak