Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokant migdałowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały 100 g
masło 2 łyżki
cukier 1/2 szkl.
aromat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Krokant migdałowy

Migdały sparzyć, obrać ze skórek i drobno posiekać.
Na patelni stopić masło, wsypać cukier i mieszać, aż się rozpuści - dodać nieco aromatu migdałowego oraz posiekane migdały.
Mieszać kilka chwil, aż całość się przyrumieni.
Masę migdałową wylać na blachę wyłożoną natłuszczonym (woskowanym) papierem do pieczenia- równo rozsmarować i odstawić, aż stężeje i ostygnie.
Rozkruszyć tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta.
Przesypać do szczelnego słoika.

Można użyć płatków migdałowych (łatwo się dają rozdrabniać) lub gotowych siekanych migdałów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 07.03.2014 13:11
Najlepiej wg mnie sprawdzają się gotowe siekane migdały (mają formę drobniutkiej kosteczki) - można po ostudzeniu przesiać przez dość rzadkie sito lub druszlak z większymi oczkami niż sitko - odsiejemy wtedy trochę cukrowych drobinek, a pozostanie więcej migdałów. To, co pozostanie po przesianiu można wykorzystać do posypanie ciasteczek z polewą czekoladową czy muffinek z kremem.
malaczarna23 06.05.2012 15:00
świetny pomysł
jolanta53 24.04.2012 09:22
Zawsze kupuję gotowy. Fajnie, że mogę zrobić sama.
Katarzyna87 22.04.2012 00:10
okej :)
Habibi 22.04.2012 00:06
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak