Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane pomidory na ryżu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

średnich pomidorów 5 szt
mięso mielone 200 g
cebula
sera żółtego 30 g
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
gęstej śmietany 150 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 2 łyżki
posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki
mała marchewka 1 szt
ryż 1 torebka

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane pomidory na ryżu

Pomidory umyć, u góry obciąć z nich "daszek" i pokroić w kosteczkę. Wydobyć z pomidorów środek i również pokroić w kosteczkę.Cebulę obrać i posiekać.Na patelni rozgrzać olej i dusić w nim cebulę aż do zeszklenia.Dodać mięso i krótko podsmażyć. Na koniec dodać starty zółty ser i do smaku doprawić solą,pieprzem. Miąższ pomidorów zmiksować,wymieszać ze śmietaną oraz mąką ziemniaczaną i posolić. Masę mięsną nałożyć do wydrążonych
pomidorów i polać je śmietaną zmieszaną z pomidorami.
Ułożyć w wysmarowanej formie do zapiekania i zapiekać przez około 30 minut w temp.190 stopni.
Ugotować ryż, ugotowany zimny ryż wymieszać z marchewką uprzednio startą na tarce. Ryż wyłożyć na talerzu i ułożyć na nim pomidory.
Ryż i pomidory posypać pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 06.09.2013 07:38
uwielbiam je
cukiereczek 03.04.2013 09:33
polecam są smaczne
Iwusia 16.07.2012 22:48
ale pychotki :)
ZEWA 12.06.2012 10:50
pomidorów tak jeszcze nie faszerowałam, fajne
Andysz 05.05.2012 09:28
rewelacja;)
max1980 26.04.2012 21:28
pomysłowe
aginaa 22.04.2012 16:57
musi byc smaczne
GOSIA18 22.04.2012 13:49
pyszności
Monika111 21.04.2012 22:58
ale fajne!! :)
Katarzyna54 21.04.2012 21:51
śliczne
parysek10 21.04.2012 21:38
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak