Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z oliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 25 g
woda 400 ml
oliwa 50 ml
sól 1 łyżeczka
zioła 100 g
mąka 1 kg
oliwki 30 sztuk
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z oliwkami

Drożdże pokruszyć do miski, zalać mała ilością letniej wody i wymieszać, aż się rozpuszczą. Dodać resztę wody, oliwę, sól, zioła i prawie całą mąkę. Wyrobić ciasto (wyrabiałam ręcznie, można w maszynie), aż będzie odchodzić od brzegów miski. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Oliwki grubo posiekać. Ciasto rozpłaszczyć na nasmarowanej/wyłożonej papierem blasze do pieczenia(30x40 cm). Zrobić palcem w cieście małe wgłębienia. We wgłębieniach umieścić oliwki, posmarować ciasto oliwą i posypać gruboziarnistą solą.
W tym czasie nastawić piec do 250 °C.
Piec przez 15 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce do pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 27.04.2012 09:54
pyszne !!!
Joanna46 22.04.2012 17:00
Na pewno wypróbuje.
GOSIA18 22.04.2012 13:51
ciekawy pomysł
Iwona56 21.04.2012 23:32
nie przepadam za oliwkami,ale wygląda świetnie
Katarzyna54 21.04.2012 21:52
śliczne
parysek10 21.04.2012 21:39
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak