Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
żółtko jajek 2 sztuka
cukier puder 150 g
masło 150 g
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 2 łyżeczka
ser 1,5 kg
jajko 6 sztuk
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier do smaku
mleko 1 szklanki
masło 100 g
rodzynki 1 garść
aromat śmietankowy 5 kropli

Przepis i sposób przygotowania na: sernik

Ciasto:
250 g mąki
2 żółtka
150 g cukru pudru
150 g margaryny
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego

Wszystko razem dokładnie zagniatamy i rozprowadzamy po dnie blaszki.

Masa serowa:
1,5 kg sera
6 jajek
budyń waniliowy
100 g masła
cukier do smaku
ok. 1 szklanki mleka
garść rodzynek
dowolny aromat
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ucierać z cukrem i serem. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać białka delikatnie mieszając. Całą masę wlać na wcześniej przygotowane ciasto. Piec około 45 min w temperaturze 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 29.04.2012 17:54
moje ulubione ciasto
1j1o1l1a1 22.04.2012 14:49
jaki ładniutki :)
artur7 22.04.2012 06:11
uwielbiam
halina17 22.04.2012 00:27
uwielbiam sernik
Iwona56 21.04.2012 23:33
pięknie podane
Piotr24 21.04.2012 21:26
moje ulubione ciasto w dobrym wydaniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak