Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany kurczak z dodatkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 sztuki
oliwa 5 łyżki
siemię lniane 1 łyżeczka
sól 2 szczypta
pieprz szczypta
ziemniak 1 kg
woda do gotowania
pierś z kurczaka 2 sztuk
feta 130 g
natka pietruszki 1 Łyżka
sałata lodowa 5 liści
pomidor 1 sztuka
dresing 1 łyżeczka
kurkuma 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany kurczak z dodatkami

Pieczony kalafior cyt:za: Żenią:
Składniki:
1 kalafior
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczkę kurkumy
1 łyżeczkę czarnuszki, ale ja dałam siemienia lnianego
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Podziel kalafiora na nieduże różyczki, ułóż w naczyniu do pieczenia. Dodaj oliwę, kurkumę, czarnuszkę, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj (możesz wcześniej wymieszać oliwę z przyprawami w miseczce i polać kalafior miksturą).
Piecz 30 minut, po 15 minutach raz przemieszaj.
Tak upieczony kalafior można podać z pokruszoną fetą i sałatą na kolację, lub tak jak ja z naturalnym jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny i pieprzem kajeńskim.

Pieczone ziemniaki:
Składniki:
Ziemniaki
1 łyżka oliwy
sól
woda

Sposób wykonania:
Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie rozsmarowujemy oliwę na tacce i układamy ziemniaki. Pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni.

Faszerowane piersi z kurczaka:
Składniki:
2 piersi z kurczaka
130 g sera feta
oliwki czarne i zielone
1 łyżkę pokrojonej natki pietruszki

Sposób wykonania:
Piersi wyjemy i osuszamy. W międzyczasie fetę ugniatamy widelcem, dodajemy natkę pietruszki i drobno pokrojone oliwki. Gdy piersi się osuszą wbijamy w najgrubszym miejscu nóż i wycinamy kieszonkę. Gotowym serem faszerujemy fileta zamykając go wykałaczkami. Pieczemy w piekarniku na otłuszczonej blasze razem z ziemniakami ok.25 min w temperaturze 180 stopni.


Sałatka:
Składniki:
Sałata lodowa
Pomidor
Oliwki

Sposób wykonania:
Sałatę rwiemy na drobne części, pomidora kroimy w kostkę, oliwki na połówki. Wszystko razem mieszamy i polewamy dresingiem.

Dresing do sałatki:
Składniki:
2 łyżki octu winnego
2 płaskie łyżki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukry
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczka soli
1 łyżka oregano
½ szklanka oliwy

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki prócz oliwy wymieszać dokładnie razem i na samym końcu dodać oliwę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jusiaa 23.12.2013 19:53
Bardzo smaczne.
Kuchareczka2 02.05.2012 11:40
znakomity
Piotr24 21.04.2012 21:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak