Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawior żydowski

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dkg watróbki z kurczaka 30
cebule 2
sól, pieprz mielony do smaku:
jajko 3

Przepis i sposób przygotowania na: Kawior żydowski

Wątróbkę bardzo dokładnie oczyścić z żyłek, przeciąć każdą na m/w połowę wzdłuż i wypłukać ze wszystkich resztek krwi - można także wymoczyć, kilka razy zmieniając wodę aż ta będzie zupełnie przeźroczysta.

Wątróbkę dokładnie osuszyć, usmażyć na suchej patelni (zrobiłam to na teflonowej, bez tłuszczu - nie pryska!) - kawałki muszą być zrumienione ze wszystkich stron i dobrze wysmażone; ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i drobniutko posiekać. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, przesmażyć do lekkiego zrumienienia na 2 łyżkach oleju. Wątróbkę drobniutko posiekać (można zmielić, ale taka grudkowata konsystencja bardziej mi pasuje), wymieszać z cebulką i dwoma posiekanymi jajami. Doprawić solą, pieprzem i dolać oleju aby całość była bardziej zwarta. Ma mieć wyraźny, pikantny smak. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny aby stężała i smaki się przegryzły. Podawać przybraną pozostałym jajkiem i posiekanym koperkiem - na grzankach albo z macą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 17.11.2012 10:20
fajne
mariusz14 06.02.2012 22:21
nigdy nie jadłem
BozenA 02.10.2011 09:03
ciekawe
BozenA 02.10.2011 09:03
ciekawe
SmacznaPyza 10.08.2011 10:07
jeśli lubicie wątróbkę to zróbcie sobie takie coś bo jest pyszne!
Agnieszka/picola 09.08.2011 23:02
ciekawe
Anna133 05.07.2011 16:17
no no ;)
bogumiła3 25.08.2010 00:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak