Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Laseczki Mikołaja

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
cukier 100 g
cukier waniliowy 1 łyżecz.
proszek do pieczenia 1 łyżecz.
masło 120 g
jajko 1 szt.
barwnik czerwony 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Laseczki Mikołaja

Kroki postępowania

1
Z następujących składników - mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego, masła i jajka zagniatam gładkie ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp. 175 stopni. Ciasto dzielę na połowę i do jednej części dodaję czerwony barwnik (tak aby ciasto zabarwiło się na czerwono lub różowo). Podsypuję blat delikatnie mąką. Z ciasta formuję wałeczki.
Krok 1 - Laseczki Mikołaja foto
2
Skręcam je razem po jednym każdego koloru tworząc kształt zgiętych laseczek. Układam ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Krok 2 - Laseczki Mikołaja foto
3
Piekę ok. 10 minut w 175 stopniach, nie doprowadzając do zarumienienia laseczek.
Krok 3 - Laseczki Mikołaja foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 04.08.2012 14:49
słodkie
mariusz14 31.07.2012 09:41
ciekawe
Małgorzata106 29.07.2012 10:44
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak