Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złote ziemniaczki z kalmarem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki młode 6 szt
cebula 1 szt
kalmar 1 szt
wino białe 3 łyżki
natka do smaku
oliwa
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Złote ziemniaczki z kalmarem

Kroki postępowania

1
Pokrój kalmara na cienkie paski i w międzyczasie ugotuj młode ziemniaki.
Krok 1 - Złote ziemniaczki z kalmarem foto
2
Ugotowane ziemniaki podsmaż na patelni. Jak się zaczną rumienić, dodaj pokrojoną w cienkie paski cebulą i dalej podsmażaj. Wrzuć drobno pokrojony czosnek.
Krok 2 - Złote ziemniaczki z kalmarem foto
3
Przesuń wszystkie składniki na jedną stronę patelni i wrzuć krążki kalmara i smaż przez 2 min. Dodaj wino i duś kalmary przez kolejną minutą. Wrzuć pokrojoną natką i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Uwaga! kalmar wymaga krótkiego smażenia, bo inaczej będzie gumowaty.
Krok 3 - Złote ziemniaczki z kalmarem foto
4
Propozycja tapas gotowa!
Krok 4 - Złote ziemniaczki z kalmarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 16.12.2012 13:25
bardzo interesująca propozycja, wręcz banalna w wykonaniu ale może smakować niezwykle
adelajda 24.07.2012 17:15
jadłam tylko flaczki z kalmara !
ziutula
ziutula 21.05.2012 14:55
kalmary uwielbiam...
gosia1988 05.05.2012 12:15
super
caralajna 04.05.2012 16:24
ciekawe połączenie, kalmary jadłam tylko w sałatkach :)
mela25 23.04.2012 07:32
ciekawy przepis
Aga20 21.04.2012 18:47
Uwielbiam kalamary, ale nigdy z ziemniakami ich nie jadłam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak