Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczny królik duszony w winie z ziemniaczkami chili

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

królik 1 część tylna
rozmaryn 2 szczypty
wino czerwone 100 ml
ziemniaki 4
chili świezo mielone
sól do smaku
cebula 3
Liść laurowy suszony Prymat 5
olej z suszonych pomidorów 5 łyżek
wywar warzywny 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczny królik duszony w winie z ziemniaczkami chili

Kroki postępowania

1
Części tylne z królika (2 tylne nogi) marynujemy w marynacie octowej do królika („http://www.doradcasmaku.pl/przepis/218805/marynata-octowa-do-krolika.html”) co najmniej przez noc.
Krok 1 - Aromatyczny królik duszony w winie z ziemniaczkami chili foto
2
Następnie tak przygotowane mięso solimy i oprószamy suszonym rozmarynem.
Krok 2 - Aromatyczny królik duszony w winie z ziemniaczkami chili foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej z zalewy suszonych pomidorów.
Krok 3 - Aromatyczny królik duszony w winie z ziemniaczkami chili foto
4
Królika obsmażamy na rumiano.
Krok 4 - Aromatyczny królik duszony w winie z ziemniaczkami chili foto
5
Przekładamy do szybkowaru. Zalewamy wywarem warzywnym. Dolewamy wino i wrzucamy liść laurowy. Szybkowar zamykamy i garujemy 10 minut na najwyższym poziomie.
Krok 5 - Aromatyczny królik duszony w winie z ziemniaczkami chili foto
6
W międzyczasie ziemniaczki kroimy na ćwiartki i oprószamy płatkami chilli.
Krok 6 - Aromatyczny królik duszony w winie z ziemniaczkami chili foto
7
Wrzucamy na rozgrzany olej i rumienimy.
Krok 7 - Aromatyczny królik duszony w winie z ziemniaczkami chili foto
8
Cebule kroimy w piórka i również rumienimy.
Krok 8 - Aromatyczny królik duszony w winie z ziemniaczkami chili foto
9
Tak przygotowane ziemniaki i cebulkę dodajemy do garowanego mięsa. Ponownie zamykamy szybkowar, stawiamy na ogień i gotujemy ciśnieniowo 5-6 minut do miękkości mięsa i ziemniaków.
Krok 9 - Aromatyczny królik duszony w winie z ziemniaczkami chili foto
10
Podajemy polane sosem własnym. Smacznego.
Krok 10 - Aromatyczny królik duszony w winie z ziemniaczkami chili foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

K&J 18.08.2012 22:19
na przyjęcie w sam raz
edyta44 22.06.2012 21:40
pycha
BernadettaP 23.04.2012 09:31
Wygląda mega apetycznie !
Izabela/bella81 23.04.2012 08:37
Piękne i smaczne danie!
max1980 22.04.2012 20:47
u mnie tez w sosie śmietankowym
Jolanta_P-S 22.04.2012 18:41
U nas się go robiło w sosie śmietankowym
agnieszka137 21.04.2012 22:41
wygląda wyśmienicie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :>
Mysiunia 21.04.2012 16:59
dawno nie jadłam królika :) muszę gdzieś kupic i zrobić, bo twój wygląda wspaniale :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak