Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rombowe kluchy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0.5 kg
jajko 1
mąka tortowa 15 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól do smaku
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Rombowe kluchy

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie przekręcamy przez maszynkę. Do ziemniaków dodajemy mąki i jajko. Wyrabiamy masę. Następnie z ciasta formujemy podłużne długie kluski, spłaszczamy je z góry i nożem kroimy kluchy pod ukosem, o długości ok 4cm. Tak by kluchy przypominały romb. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie, do wody dodajemy również dwie łyżki oleju. Należy zagotować kluchy i odcedzić. Najlepiej smakują z masłem stopionym lub z przysmażoną na oleju cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 23.03.2013 15:10
coś jak kopytka;)
Amellia 21.07.2012 19:36
mniam
Kuchareczka2 08.05.2012 10:31
fajne
Norgiusz 04.05.2012 07:46
sprobuje
olkaaa 26.04.2012 19:25
jeszcze nie jadłam
cukiereczek 26.04.2012 10:20
wspaniałe
Katarzyna59 24.04.2012 08:46
extra
EWI 21.04.2012 21:58
pycha
Betka 21.04.2012 00:57
ooo jakie fajne;) zapewne b.pyszne;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak