Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z rozmarynem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
drożdże 10 gram
sól 1 łyżeczka
oraz:
woda 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1-2 łyżeczki
woda letnia 200 ml
oliwa 50 ml
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z rozmarynem

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę,sól,oliwę i drożdże rozpuszczone w wodzie.Zarobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godz.Wyrośnięte ciasto/powinno podwoić objętość/ wyłożyć na blachę, uformować krążek/śr.25-30 cm/
Opuszkami palców zrobić na całej powierzchni wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać ciasto, posypać rozmarynem . Odstawić na ok.30 min. do wyrośnięcia.
Krok 1 - Focaccia z rozmarynem foto
2
Przed włożeniem do piekarnika posypać wierzch grubą solą.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 220°C na złoty kolor.
Krok 2 - Focaccia z rozmarynem foto
3
Upieczona,lekko przestudzona focaccia doskonale zastępuje pieczywo.Można z niej przygotować smaczne kanapki.
Krok 3 - Focaccia z rozmarynem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 21.03.2013 22:50
Mam ogromną ochotę spróbować takich bułeczek :)
caffee_tea 07.05.2012 22:18
smakowita !
Aga20 21.04.2012 17:21
lubie takie pieczywo
sylwia / sytofala 21.04.2012 16:16
bardzo smakowite
Anna146 21.04.2012 16:14
fajne
Misiabe 21.04.2012 14:27
super wygląda!
Cukiereczek13 21.04.2012 11:34
ekstra :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak