Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z musem trskawkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1 kubek
woda 2 kubki
mleko 2 łyżki
truskawki 300 g
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z musem trskawkowym

Truskawki myjemy i blendujemy z odrobiną cukru do smaku i niewielką ilością mleka. Ryż płuczemy do czasu aż woda będzie przeźroczysta. Następnie do garnka dajemy olej, ryż i wszystko mieszamy. Zalewamy wodą z mlekiem pamiętając aby ryż, woda i mleko były w proporcjach po 1/3 - słodzimy. Doprowadzamy do wrzenia gdzie kolejno zniżamy ogień i na najniższym ogniu gotujemy 10 min. Po tym czasie ryż odkładamy w ciepłe miejsce np. w pościel. Po kilku minutach aż mleko wsiąknie w ryż nakładamy porcję polewając musem truskawkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 23.05.2013 21:10
smaczne to
Łukasz15 06.06.2012 08:38
smaczne
Botwinka 13.05.2012 04:11
PYSZNE
halina17 21.04.2012 11:12
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak