Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki krabowe w chrupiącej panierce z sezamem

4.0
(26)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

paluszki krabowe 6-8 szt
jajko 1 szt
mąka pełnoziarnista 2 łyżki płaskie
mąka pszenna 2 łyżki płaskie
mleko 1/4 szklanki
papryka mielona
sól
płatki kukurydziane 3/4 szklanki
sezam 1/4 szklanki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki krabowe w chrupiącej panierce z sezamem

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto z jajka, mąki, mleka i przypraw. Należy proporcje dobrać tak by ciasto było dość gęste, by potem nie odrywało się od surimi. Surimi moczymy w przygotowanym cieście. Możemy przygotować je w formie całych, długich paluszków, bądź panierować te sałatkowe (pokrojone pod skosem). Nie używamy mrożonych bo się panierka nie przyklei!
Krok 1 - Paluszki krabowe w chrupiącej panierce z sezamem foto
2
Płatki kukurydziane ugnieść, dodać sezam. Panierować paluszki po uprzednim zamoczeniu w cieście. Można jeszcze raz umoczyć w cieście i jeszcze raz w panierce - wtedy paluszki bedą miały grubszą panierkę i bedą bardziej chrupiące. Ja jednak wolę warstwę pojedynczą. Paluszki smażymy na wcześniej rozgrzanym głębokim oleju.
Krok 2 - Paluszki krabowe w chrupiącej panierce z sezamem foto
3
Gdy surimi będą już rumiane, wyjąć z oleju. Rozłożyć na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar oleju. Podawać najlepiej z sosem Tysiąca Wysp.
Krok 3 - Paluszki krabowe w chrupiącej panierce z sezamem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 28.01.2013 18:05
Jej, jakie one ładne!;) Reniu, szalejesz w kuchni!;)))
Ewa6274879 22.04.2012 13:59
takich jeszcze nie jadłam - wyglądają zachęcająco :)
Anna146 21.04.2012 16:16
fajny pomysł z tą panierką
Beatris 21.04.2012 11:05
Ja również jeszcze nie jadłam paluszków krabowych, ale z chęcią bym posmakowała.
Sroczka 21.04.2012 10:50
Jestem ciekawa jak smakują. Jeszcze takich nie jadłam.
halina55 20.04.2012 21:21
Cudo!;D
caralajna 20.04.2012 19:05
o! w panierce to by mi nawet smakowały, bo tak same czy w sałatce to mi nie bardzo wchodzą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak