Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety wieprzowe mielone - Gyros :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 łyżki bułki tartej
1 łyżka przyprawy Gros ( ja użyłam Prymat )
1 łyżeczka sosu sojowego
2 cebule
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
mąka
wieprzowina 20 dag (łopatka, od szynki, karkówk

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety wieprzowe mielone - Gyros :

Mięso zmielić ( najlepiej na grubym sitku ). Do masy mięsnej wsypać przyprawę Gyros, dodać jajko i bułkę tartą . Dobrze wyrobić . Uformować 4 małe kotlety i obtoczyć je w mące . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z masłem i smażyć kotlety po 3 minuty z każdej strony. Zmniejszyć gaz i dosmażyć pod przykryciem ( można skropić wodą by szybciej się dodusiły ). Na osobnej patelence usmażyć na złoto usiekaną w piórka cebulę . Kotlety podawać obłożone usmażoną cebulą .
Jeśli ktoś woli duże kotlety może oczywiście zamiast 4 małych zrobić 2 duże i smażyć je odpowiednio dłużej ( jak zwykłe mielone ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogumiła3 10.09.2010 13:27
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak