Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka Witrażyki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
cukier 100 g
cukier waniliowy 16 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżecz.
masło 120 g
jajko 1 szt.
landrynki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka Witrażyki

Kroki postępowania

1
Landrynki owocowe segreguje wg kolorów i rozkruszam na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Ciastka Witrażyki foto
2
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego, masła i jajka zagniatam w misce ciasto. Zawijam kulkę z ciasta w folię i wstawiam do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy wysypanej mąką na grubość 5 mm. Foremkami wycinam ciastka a następnie wycinam w nich środki mniejszą foremką (np. kieliszkiem czy małą nakrętką). Układam ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W otwory ciastek wsypuję pokruszone na mniejsze kawałki landrynki.
Krok 2 - Ciastka Witrażyki foto
3
Wstawiam do piekarnika do 150*C na 10-12 minut, aż ciastka lekko się zarumienią. Zostawiam ciastka do ostudzenia na blasze aż masa w środku zastygnie.
Krok 3 - Ciastka Witrażyki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 20.04.2012 16:31
fajne, robie podobne pierniczki!
Katarzyna87 20.04.2012 12:30
śliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak