Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w cieście drożdżowym

5.0
(47)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko 200 ml
masło 100 g
drożdże 25 g
jajko 1 szt.
cukier 1 łyżecz.
sól 1 łyżecz.
pieczarki 500 g
masło 2 łyż.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
dorsz 500 g
natka pietruszki 2 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
jajko 1 szt.
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżecz.
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1/2 łyż.
ser gouda 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w cieście drożdżowym

Kroki postępowania

1
Ciasto: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję ciepłe (ale nie gorące!), stopione masło i resztę składników, mieszam i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładam ciasto do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję farsz: Pieczarki myję, kroję w plasterki, duszę na łyżce masła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno i podsmażam na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu. Uduszone pieczarki łączę z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki. Filet z ryby myję, nacieram z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami. Odstawiam. Wyrośnięte ciasto dzielę na pół. Jedną część wałkuję od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na koło o średnicy ok. 30-35 cm, wycinam kształt ryby. Nakładam farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posypuję startym na dużych oczkach tarki serem, przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Krok 1 - Ryba w cieście drożdżowym foto
2
Odcinam nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie). Z odkrojonych części ciasta robię płetwy rybie, oko oraz skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach dociskam ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonuję rybie łuski. Całą rybę (powierzchnię smaruję roztrzepanym jajkiem z mlekiem). Za pomocą szpatułki podnoszę oklapnięte łuski.
Krok 2 - Ryba w cieście drożdżowym foto
3
Rybę wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę 15 minut, po tym czasie obniżam temperaturę do 180*C i piekę kolejne 45 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykrywam wierzch papierem do pieczenia.
Krok 3 - Ryba w cieście drożdżowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 02.03.2017 10:00
Pięknie wygląda aż szkoda jeść :)
Bożena Matuszczyk 30.01.2017 14:15
Rewelacja.;)
Madzai 07.09.2016 10:05
Wspaniała!
cooleczka 06.07.2016 19:20
Ale ładnie się prezentuje
mikrusiak 19.05.2016 18:03
robi wrażenie :)super :)
Grazyna0211 18.03.2016 14:35
świetny pomysł
KORAL 28.01.2016 20:04
Świetnie Ci to wyszło.
Madzik239 04.01.2016 16:48
Bardzo fajny pomysł, na pewno wypróbuję na kolejna święta.
gusia1000 30.10.2015 22:16
Piękna ryba. Szkoda ja jeść.
joannaa24 03.10.2015 11:50
Super wygląda po upieczeniu
Małgorzata Pin 13.01.2015 21:25
ale cudo, super
halina17 20.12.2014 21:44
Wygląda wspaniale.
IZABELA29 30.11.2014 10:03
świetne danie i ozdoba stołu
Margo1 16.10.2014 06:28
prezentuje się znakomicie
IZABELA29 06.10.2014 08:45
bardzo smacznie podana ta rybka
Marta Ryżek-Kalkowska 26.08.2014 21:15
bardzo ciekawy pomysł.
AnnieB 09.08.2014 18:51
Myślałam, że to jakiś placek albo coś, a to ryba. Mega wygląda xD
PaniMISIOWA 05.08.2014 18:47
coś wspaniałego!
flaviadeluce 16.07.2014 15:25
jestem wegetarianką, ale musze przyznać ze danie wygląda obłędnie :D
ana00 08.07.2014 21:27
świetny pomysł, super wyglada
Stenka 05.07.2014 16:42
rewelacyjne danie
Misia13 30.06.2014 19:03
super pomysł ;-)
krokus 18.05.2014 22:17
super przepis i piękna rybka
Izka192 13.05.2014 18:47
bardzo apetyczna rybka
Smaczna_B 13.05.2014 17:47
no, no , no ..ale piękna !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak