Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krówka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
margaryna 250 g
cukier 1/2 szkl.
jajko 2 szt.
miód 2 łyż.
woda 2 łyż.
mleko 3 szkl.
cukier 3/4 szkl.
budyń waniliowy 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
mąka pszenna 1 łyż.
mąka ziemniaczana 1 łyż.
masło 250 g
masa krówkowa 1 puszka
orzechy włoskie 200 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Krówka

Kroki postępowania

1
Jeśli mam puszkę słodkiego mleka skondensowanego, to najpierw gotuję ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. Jeśli korzystam z gotowej masy krówkowej, to puszkę z masą krówkową wkładam na kilka minut do gotującej się wody. Ciasto: Z podanych składników zagniatam gładkie ciasto. Dzielę je na pół i piekę 2 placki w formie o wymiarach 35 x 24cm. Spód blachy wykładam papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temp. 180°C. Masa: Większą część mleka gotuję z cukrem. Pozostałe mleko mieszam dokładnie z budyniem, żółtkiem i obiema mąkami. Dodaję do gotującego się mleka szybko mieszając aby nie powstały grudki. Chwilkę gotuję, aż budyń zgęstnieje. Pozostawiam do ostygnięcia. Miękkie masło ucieram na puszystą masę, dodaję stopniowo zimny budyń dalej miksując. Orzechy włoskie siekam drobno. Do formy przekładam jeden placek. Rozsmarowuję na nim masę budyniową i przykrywam drugim plackiem.
Krok 1 - Krówka foto
2
Rozsmarowuję drugą połowę masy krówkowej i posypuję wierzch posiekanymi orzechami.
Krok 2 - Krówka foto
3
Wstawiam do lodówki do schłodzenia.
Krok 3 - Krówka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka137 20.04.2012 23:39
uwielbiam krówki :)))
Katarzyna87 20.04.2012 12:30
słodkości nigdy dość

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak