Zupa dyniowo-pomidorowa

Zupa dyniowo-pomidorowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1,5 kg
  • bulion

    4 szkl.
  • przecier pomidorowy

    1 szkl.
  • cebula

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • liście laurowe Prymat

    2 szt.
  • curry

    1 łyżecz.
  • imbir

    1/2 łyżecz.
  • oliwa

    1 łyż.
  • sok z cytryny

    1 łyżecz.
  • śmietana

    3 łyż.
  • natka pietruszki

    1 garść
  • pestki dyni

    1 garść
  • papryka słodka mielona

    1 łyżecz.
  • ziele angielskie całe

    3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa dyniowo-pomidorowa
Pestki dyni podprażam na suchej teflonowej patelni, posypuję nimi gorącą zupę. Dekoruję talerze natką pietruszki oraz serduszkami ze śmietany, podaję.
Krok 2 - Zupa dyniowo-pomidorowa
Dodaje listek laurowy i ziele angielskie. Gotuję całość pod przykryciem, do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyciągam ziele angielskie i liść laurowy. Dodaję przecier pomidorowy, sok z cytryny i pozostałe przyprawy. Gotuję wszystko razem jeszcze chwilę, a następie miksuję blenderem zupę na gładki krem.
Krok 3 - Zupa dyniowo-pomidorowa
Cebulę obieram, siekam i podsmażam na oliwie. Dynię wraz z cebulą wkładam do garnka, zalewam bulionem (ilość zależy od tego, jak gęstą zupę chcemy uzyskać; ja dodałam tyle bulionu, że sięgał do około 3/4 wysokości dyni w garnku).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

02.03.2017 15:08
świetna zupa

pestka

02.03.2017 13:16
smaczna zupa

bami

02.08.2012 22:34
Ciekawa zupa :)

suzana

20.04.2012 12:46
świetna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat