Zupa dyniowo-pomidorowa

Zupa dyniowo-pomidorowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1,5 kg
  • bulion

    4 szkl.
  • przecier pomidorowy

    1 szkl.
  • cebula

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • liście laurowe Prymat

    2 szt.
  • curry

    1 łyżecz.
  • imbir

    1/2 łyżecz.
  • oliwa

    1 łyż.
  • sok z cytryny

    1 łyżecz.
  • śmietana

    3 łyż.
  • natka pietruszki

    1 garść
  • pestki dyni

    1 garść
  • papryka słodka mielona

    1 łyżecz.
  • ziele angielskie całe

    3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa dyniowo-pomidorowa
Cebulę obieram, siekam i podsmażam na oliwie. Dynię wraz z cebulą wkładam do garnka, zalewam bulionem (ilość zależy od tego, jak gęstą zupę chcemy uzyskać; ja dodałam tyle bulionu, że sięgał do około 3/4 wysokości dyni w garnku).
Krok 2 - Zupa dyniowo-pomidorowa
Dodaje listek laurowy i ziele angielskie. Gotuję całość pod przykryciem, do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyciągam ziele angielskie i liść laurowy. Dodaję przecier pomidorowy, sok z cytryny i pozostałe przyprawy. Gotuję wszystko razem jeszcze chwilę, a następie miksuję blenderem zupę na gładki krem.
Krok 3 - Zupa dyniowo-pomidorowa
Pestki dyni podprażam na suchej teflonowej patelni, posypuję nimi gorącą zupę. Dekoruję talerze natką pietruszki oraz serduszkami ze śmietany, podaję.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

02.03.2017 15:08
świetna zupa

pestka

02.03.2017 13:16
smaczna zupa

bami

02.08.2012 22:34
Ciekawa zupa :)

suzana

20.04.2012 12:46
świetna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat