Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z dynią i boczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron penne 250 g
dynia 250 g
boczek wędzony 150 g
cebulka 1 szt.
natka pietruszki 1 garść
śmietana 18 proc 150 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
oliwa 1 łyż.
bulion 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z dynią i boczkiem

Kroki postępowania

1
Makaron gotuje w osolonym wrzątku al dente. W tym czasie ścieram na tarce o dużych oczkach obraną i wydrążoną dynie.
Krok 1 - Penne z dynią i boczkiem foto
2
Boczek kroję w paseczki, a cebule w kostkę. Na patelni podsmażam boczek, dodaje do niego posiekana cebulkę i smażę do chwili aż się zeszkli. Dodaje 1 łyżkę oliwy z oliwek i startą dynie. Smażę przez 5 minut. Podlewam całość bulionem i duszę do chwili aż dynia stanie się miękka. Na końcu dodaje śmietanę i przyprawy. Doprowadzam całość do wrzenia. Śmietanka powinna stać się kremowa. Jeśli sos będzie zbyt luźny dodaję do niego łyżkę serka Almette.
Krok 2 - Penne z dynią i boczkiem foto
3
Makaron mieszam ze sosem. Rozkładam porcje na podgrzane talerze.
Krok 3 - Penne z dynią i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak