Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małdrzyki krakowskie

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 500 g
jajko 1 szt.
żółko 1 szt.
masło 1 łyż.
cukier waniliowy 1 łyżecz.
mąka pszenna 3 łyż.
maliny świeże 1 garść
cukier puder 2 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Małdrzyki krakowskie

Kroki postępowania

1
Do miski wkładam twaróg półtłusty, jedno całe jajko, jedno żółtko, stopione masło i cukier waniliowy. Następnie miksuję całość na gładką i pulchną masę (ja miksowałam za pomocą blendera). Dodaję mąkę pszenną i dokładnie mieszam (lub miksuję).
Krok 1 - Małdrzyki krakowskie foto
2
Tłuszcz (masło lub olej) rozgrzewam na patelni, przy pomocy dużej łyżki kładę porcje ciasta na patelnię. Smażę małdrzyki do zrumienienia z obu stron.
Krok 2 - Małdrzyki krakowskie foto
3
Placuszki podaję posypane cukrem pudrem ze świeżymi owocami np. malinkami. Równie smaczne są z dżemem truskawkowym lub bitą śmietana.
Krok 3 - Małdrzyki krakowskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 01.08.2012 22:14
fajny deser
Agnieszka_B 20.04.2012 15:10
Zapowiada się pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak