Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladki - złote kule z marcepana

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 1 szkl
migdały mielone 1 szkl
białko 1
aromat migdałowy
czekolada deserowa 150 g
złoty barwnik w proszku

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladki - złote kule z marcepana

Kroki postępowania

1
Do miski wsypuję tyle samo cukru pudru i mielonych migdałów, w tym przypadku po 1 szklance. Dodaję małe białko i aromat migdałowy. Same migdały nie nadadzą marcepanowi smaku i zapachu migdałów. Masę wyrabiam dłońmi. Jeśli za bardzo się klei, dodaję po 1 łyżce cukru pudru i 1 łyżce migdałów.
Krok 1 - Czekoladki - złote kule z marcepana foto
2
Z marcepana formuję kulki wielkości czekoladek, czyli o średnicy ok. 2cm. Nie używam do podsypywania żadnych proszków, gdyż masa jest wystarczająco twarda i się nie przylepia.
Krok 2 - Czekoladki - złote kule z marcepana foto
3
Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i obtaczam w niej każdą kulkę z marcepana. Odstawiam aż czekolada stwardnieje, najlepiej w temperaturze pokojowej.
Krok 3 - Czekoladki - złote kule z marcepana foto
4
Mieszam złoty barwnik z kroplą wody i pędzelkiem maluję ozdobny wzór na czekoladkach.

Przepis na ok. 20szt.
Krok 4 - Czekoladki - złote kule z marcepana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 31.03.2013 23:19
Polecam, są naprawdę super proste w przygotowaniu :)
Renata22 04.11.2012 19:18
ślicznie sie prezentują
maciek7 12.08.2012 20:51
super
Andysz 23.04.2012 23:05
mniam mniam, pychotka;)
Agnieszka_B 20.04.2012 15:11
Wyglądają pięknie :)
Ewa6274879 19.04.2012 21:02
w sam raz dla migdałowych smakoszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak