Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka ze śliwkami suszonymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 700 g
śliwki suszone 220 g
cukier 1/4 szkl.
sok z cytryny 1 łyż.
mąka pszenna 1,75 szkl.
proszek do pieczenia 1,5 łyżecz.
masło 175 g
cukier 1 szkl.
jajko 3 szt.
ekstrakt z wanilii 1 łyżecz.
kruszonka 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka ze śliwkami suszonymi

Jabłka: Wypestkowane śliwki kroję w kostkę, jabłka obieram, kroję na ćwiartki i każdą ćwiartkę kroję w poprzek na 1/2 cm kawałki - mieszam ze śliwkami, cukrem i sokiem cytrynowym. Ciasto: Mieszam w misce mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Masło ucieram z cukrem na puszysta masę, dodaje jajka po jednym ciągle ubijając, dodaje wanilie. Wsypuję mąkę w dwóch porcjach i mieszam za każdym razem tylko do połączenia się składników. Ciasto wykładam na blachę, równo rozsmarowuję, wykładam na wierzch nadzienie jabłkowe starając się, aby rozłożyło się mniej więcej równomiernie, na to sypię kruszonkę. Piekę w temperaturze 180ºC, przez około 40-45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 25.04.2012 09:44
fajne
cris04 20.04.2012 17:43
Muszę spróbować!
1j1o1l1a1 19.04.2012 18:53
pomysłowy dodatek...śliwek :)
Robert10 19.04.2012 16:36
wygląda kusząco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak