Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos na golonce - mocno czosnkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
golonka 1 duża
czosnek mała główka
jałowiec kilka ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 5 ziarenek
sól
Soda oczyszczona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos na golonce - mocno czosnkowy

Golonkę oczyścić, umyć i włożyć do garnka - zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem 45-60 minut.
W tym czasie posiekać kapustę kiszoną.
Do dużego garnka włożyć kapustę, dodać przyprawy, golonkę i podlać całość wywarem z golonki.
Gotować, aż kapusta i mięso będą zupełnie miękkie - w razie konieczności podlać wodą.
Kiedy bigos jest niemal gotowy, ale bardzo kwaśny - dodać łyżeczkę soy, dokładnie wymieszać (UWAGA! bardzo kipi), i pogotować jeszcze kilkanaście minut.
Doprawić odrobiną cukru, solą i wyciśniętym czosnkiem - zagotować.
Wująć golonkę, mięso oddzielić od kości, pokroić i ponownie dodać do bigosu.

Bigos robi się coraz smaczniejszy z każdym odgrzewaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 18.08.2012 14:59
to jest moje jedzonko....
agnieszka214 18.08.2012 12:52
pysznie wyglada
krokodyl 17.08.2012 14:35
boskie :)
SylwiaMagdaSabin 24.07.2012 15:46
uwielbiam posmak czosnku
SylwiaMagdaSabin 24.07.2012 15:46
smaczne zapewne
Marta1986 24.05.2012 14:59
pycha
Habibi 20.04.2012 13:05
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak