Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 700 g
drożdże 25 g
sól 1 łyżeczka
woda
słonecznik łuskany 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuść w wodzie.
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki i zalej je rozpuszczonymi drożdżami. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było śladów mąki.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Wyłóż do wysmarowanej tłuszczem blaszki.
Krok 1 - Chleb foto
2
Piecz w temp. 180 st. przez 45-50 min, aż skórka będzie złota.
Wyjmij gorące z blaszki i połóż na serwetkę. Po chwili obróć na drugą stronę i tak na każdą kolejną, aby ciepło odparowało z chleba, a skórka nie odstała od miąższu.
Krok 2 - Chleb foto
3
Smacznego;)
Krok 3 - Chleb foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 18.03.2013 10:23
Jeszcze nigdy nie piekłam chleba tylko z żytniej mąki.
kuklik 16.11.2012 16:09
dla takiego śniadania warto wstać
pierniczkowo 03.08.2012 12:43
najlepszy chlebek to domowy, no i ten zapach...
traktorek 25.07.2012 21:38
bardzo lubię
Kas2 21.07.2012 15:26
oj tak domowe nie mają sobie równych
smakowita 03.05.2012 19:09
domowego wypieku chlebek jest najsmaczniejszy
Katarzyna56 22.04.2012 21:23
Najlepszy chlebek domowy:o) W dodatku ze słonecznikiem:o) mniam
Aneta41 19.04.2012 16:12
chleb jest posypany słonecznikiem, tak to wszytskie suche składniki
pioge7 19.04.2012 07:46
a czym posypany jest chleb? Wszystkie suche składniki to: mąka i sól?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak