Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki kiszone 1 litr
smietana 18% 1,5 szt
mąka tortowa 1 łyżeczka
ryż 1,5 szt
skrzydełka kurczaka 3 szt
woda 1,5 litr
ziele angielskie 6 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól 1 łyżka
mięta świeża siekana do smaku
koperek do smaku
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 0,25 szt
ząbek czosnku 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

Skrzydełka z kurczaka dokładnie myjemy(można robić na porcji rosołowej) i wrzucamy do garnka,zalewamy wodą do większe pół garczka. Doprowadzamy do wrzenia. W między czasie obieramy marchew,pietruszkę,seler i kroimy w drobną kosteczkę. Gdy zupa wrze,zbieramy szumowinę i dodajemy: marchew,seler,pietruszke,3 obrane ząbki czosnku,liść laurowy,ziele ang,lubczyku,mięty,pietruszki,1 łyżkę soli,1łyżkę wegety. I gotujemy na małym ogniu ok 30 min. W tym czasie trzemy ogórki na tarce,dajemy do garnka dodajemy trochę margaryny i podlewamy wodą z ogórków. Dusimy ok 30min-gdy wyparuje woda z ogórków należy dolać. Gdy zupa wrzała już 30min dodajemy do niej ryż jeżeli jest parabloiczny to gotujemy jescze 40 min,a jeżeli nie to mniej ok 15min. Po upływie czasu wyciągamy z zupki skrzydełka. Dodajemy gotowe ogórki-uduszone-próbując czy zupa będzie kwaśna. Doprowadamy do wrzenia. W osobnym garnku dajemy 1,5 małych kubeczków śmietany+1 łyżeczka mąki tortowej i dolewamz naszej zupki,rozfurtujemy i pomału wlewamy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy i gotowe!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 24.05.2012 09:28
pyszna
kate.500 20.04.2012 08:07
ekstra
ronald88 19.04.2012 12:47
super
kbj31 18.04.2012 22:18
uwielbiam tą zupę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak