Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka świąteczna peklowana

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka 2.5kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
cebula biała
czosnek mała główka
kolendra
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka świąteczna peklowana

Mięso oczyścić. Do garnka lub dużej miski wlać przegotowaną i lekko ostudzoną wodę. Wsypać sól peklową i zamieszać (na opakowaniu soli napisane są proporcje). Włożyć szynkę, pióra cebuli, obrany czosnek i przyprawy. Schować w chłodne miejsce na tydzień. Zamarynowaną szynkę włożyć do rękawa i piec w 200stopniach ok.1.5-2h. W międzyczasie obracać mięso a pod koniec pieczenia otworzyć rękaw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak