Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sushi maki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

algi 4 szt.
ryż do sushi 1 szkl.
ocet ryżowy 70 ml.
cukier 2 łyżki
sól
łosoś wędzony plastry
krewetki
ogórek
marchew
awokado
ponadto :
mata bambusowa
sos sojowy

Przepis i sposób przygotowania na: sushi maki

ryż przepłukać kilka razy za każdym razem zmieniać wodę wsypać do garnka zalać szklanka wody szczelnie zamknąć garnek i odstawić na ok.30min.po tym czasie ugotować na wolnym ogniu ok.15min.po tym czasie wyłączyć gaz lub prąd przykryć szczelnie i odstawić jeszcze na 15min.gotowy ryż doprawić octem ryżowym,solą i cukrem,na bambusowej macie rozkładamy nori a potem ryż na 2/3 powierzchni na ryż układamy paski łososia lub krewetki a obok paski lub słupki warzyw,zwijamy matę w rulon zaczynając od strony z ryżem,powstały wałek kroimy na kawałki,podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 18.04.2012 22:35
wow-super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak